Studien und weitere Informationen zu Kakao

Studien und weitere Informationen zu Kakao

Einen Einblick über Kakao im Allgemeinen sowie insbesondere nachhaltigem Kakao bietet die folgende Übersicht an Studien und weiteren Informationen.

Diese Übersicht dient nur zu Informationszwecken, verantwortlich für den Inhalt ist der jeweilige Herausgeber.

FAO Handbook for monitoring and evaluation of child labour in agriculture

Measuring the impacts of agricultural and food security programmes on child labour in family-based agriculture

The Handbook by the Food and Agriculture Organization of the United Nations offers guidance and tools for assessing the impacts of security programmes and projects on child labour in family-based agriculture. In addition, the Handbook aims to sensitize agricultural programme staff on the importance of incorporating child labour prevention as a crosscutting issue in their planning, monitoring and evaluation (M&E) system and of systematically considering the potential positive and negative impacts of agricultural programmes on child labour. The Handbook furthermore encourages the user to identify good agricultural practices for preventing and reducing child labour in agriculture. The Handbook is designed for use by planners and implementers of agricultural programmes, nongovernmental organizations (NGOs), international organizations, agricultural ministries, policy-makers, agricultural advisors, agricultural producers’ organizations, and external evaluators.

Cocoa Barometer 2015

looking for a living income

Scope and intentions of the Cocoa Barometer 2015: The Cocoa Barometer 2015 provides an overview of the current sustainability developments in the cocoa sector, and highlights critical issues that are not receiving sufficient attention at present. It is an endeavour to stimulate and enable stakeholders to communicate and discuss these critical issues. The authors have chosen to focus on West Africa, because of its dominance in cocoa production and the significant challenges it faces. The two special thematic focus points of this Barometer are “Value Distribution in the Cocoa Supply Chain” and “Living Income for Smallholder Farmers”.

Hier können Sie das Kakaobarometer 2015 auf Deutsch einsehen.

Oxfam analysis and recommendations on gender equality in the cocoa sector

Independent evaluation of gender assessments and actions plans for cocoa supply chains in Côte d’Ivoire and Ghana (October 2014)

The report is about the findings of an independent evaluation commissioned by Oxfam’s Behind the Brands campaign and presents the analysis of gender assessments and action plans, which were conducted by Mars, Mondelez International and Nestlé for their cocoa supply chains of in Cote d’Ivoire and Ghana.

Zur Plausibilität der Best Practice Kriterien

Eine Literaturrecherche des SÜDWIND e.V. im Auftrag des Forums Nachhaltiger Kakao e.V. (2014)

Das Forum Nachhaltiger Kakao e.V. hat in Zusammenarbeit mit SÜDWIND eine Reihe von Kriterien entwickelt, die bei Projekten im Bereich Kakao umgesetzt werden sollen. Um die Wirksamkeit und die Umsetzbarkeit dieser Kriterien besser einschätzen zu können, wurde eine Studie erstellt. Darin wird die internationale Diskussion über die Wirksamkeit der Einführung von Standards dargelegt. Der Schwerpunkt liegt auf der Frage, was über die konkreten Wirkungen bestimmter Maßnahmen bekannt ist. Außerdem fasst die Studie Erfahrungen zusammen, die die standardsetzenden Organisationen Fairtrade, UTZ Certified und Rainforest Alliance sowie Unternehmen mit der Umsetzung ihrer Projekte in den Kakaoanbaugebieten gemacht haben.

Assessing Women's Roles in Nestle's Ivory Coast Cocoa Supply Chain

Fair Labor Association 2014

In the beginning of July, the Fair Labor Association (FLA) published a new report titled "Assessing Women's Roles in Nestle's Ivory Coast Cocoa Supply Chain". Last year, the FLA carried out several assessments to investigate the working conditions at farms involved in  Nestlé’s cocoa supply chain in Côte d'Ivoire. In addition to this broader assessment, Nestlé requested a more specific assessment of the multiple roles women perform in cocoaproducing communities. At the same time "women face certain gender-specific cultural barriers, related to land access, abuse, exploitation, lack of access to credit, and their undocumented cocoa-production roles", concluded the report. The document is on the homepage of FLA and can be found on the link below.

Cocoa Market Update April 2014

World Cocoa Foundation

After giving a short introduction to cocoa, this overview roughly summarizes the most important and most recent facts concerning the production, value chain, consumption, price and trading of cocoa. The market update can be looked up on the homepage of the World Cocoa Foundation using the link below.

Improving smallholder livelihoods: Effectiveness of certification in coffee, cocoa and cotton

Study by KPMG Sustainability, commissioned by SUSTAINEO 2013

"This report evaluates the effectiveness of certification in improving smallholder livelihoods in the coffee, cocoa and cotton sectors based on a comparison of standard systems, a literature study and interviews with experts in the field. Feedback provided by representatives of the certification/verification schemes in scope is incorporated (KPMG 2013)." The report is available on the hompage of SUSTAINEO (please, use the link below).

Towards Côte d’Ivoire Sustainable Cocoa Initiative

Baseline Study Report by the Fafo Institute for Applied International Studies (2012)

This report presents the findings of the baseline study "Cote d’Ivoire Sustainable Cocoa Initiative (CISCI)" carried out by the Fafo Institute for Applied International Studies. The report is pimarily geared towards serving as a guideline for the formulation of CISCI and intended to be used by all stakeholders in the cocoa industry, from government, and civil society organizations. Please, find the document on the website of NHO MAT OG DRIKKE on the link below.

Factsheet: Die Wertschöpfungskette von Schokolade

Südwind Institut für Ökonomie und Ökumene 2012

Dieses Factsheet gibt einen prägnanten Überblick über die Wertschöpfungskette von der Kakaobohne bis zur Schokolade. Es werden Kurzinformationen zu Herkunft, Eigenschaften und Anbaugebiete geliert, verschiedene Handelstufen und die Weiterverarbeitung werden beleuchtet und das Forum Nachhaltiger Kakao in einem Absatz vorgestellt. Das Factsheet ist unter dem untenstehenden Link direkt auf der Südwind Homepage zu finden.

Vom Kakaobaum bis zum Konsumenten - Die Wertschöpfungskette von Schokolade

Südwind Institut für Ökonomie und Ökumene 2012

SÜDWIND analysiert in der Studie die Wertschöpfungskette von Schokolade. Viele Kakaobauern leben unter der Armutsgrenze und Kinderarbeit ist weit verbreitet. Zugleich bildet der Preis für Kakao nur einen kleinen Teil der Kosten für die Produktion von Schokolade. Daher fordert SÜDWIND die deutschen Kakao- und Schokoladenproduzenten auf, mehr in transparente Beschaffungsketten zu investieren und sicherzustellen, dass der Rohkakaopreis den Bauern ein menschenwürdiges Leben ermöglicht. Die Studie kann auf der Homepage von SÜDWIND unter dem neuen Link eingesehen werden.

Die Wirkung von Fairtrade auf Armutsreduktion durch ländliche Entwicklung

Im Auftrag von TransFair Deutschland und der Max Havelaar-Stiftung (Schweiz) 2012

Der Bericht zur Fairtrade Wirkungsstudie fasst die wichtigsten Ergebnisse einer durch das CEval erstellten Studie zur Wirkung des Standards von Fairtrade International (FLO) auf Standards von Fairtrade International (FLO)auf Armutsreduktion durch ländliche Entwicklung zusammen. Auch die Produktkategorie Kakao in der Produzentenregion Ghana wird beleutet. Untersucht wurden Kleinbauernkooperativen. Die Studie kann unter dem untenstehenden Link "Erfahren Sie mehr" aufgerufen werden.

2012 Cocoa Barometer

VOICE Network (Stop The Traffik, Südwind Institut, Berne Declaration, Oxfam Wereldwinkels, FNV Bondgenoten, Oxfam Novib), Solidaridad, Hivos

"The Cocoa Barometer 2012 is an endeavour to stimulate and enable stakeholders to communicate and discuss critical issues. This Barometer aims to provide an overview of current sustainability developments in the cocoa sector. The authors have chosen to focus on West Africa’s cocoa sector, due to its dominance in cocoa production and the significant challenges facing this region." (2012 Cocoa Barometer, Scope and Limitations). Verschiedene Versionen des Barometers können unter dem untenstehenden Link auf der Seite des Cocoa Barometers heruntergeladen werden.

Predicting the Impact of Climate Change on the Cocoa-Growing Regions in Ghana and Cote d’Ivoire

International Center for Tropical Agriculture 2011

The objective of the research was to generate future climate scenarios to predict the impact of climate change on the suitability to grow cocoa of the main growing regions of Ghana and Cote d’Ivoire. Please, find below the link to the final report.

Menschenrechte im Anbau von Kakao

Eine Bestandsaufnahme der Initiativen der Kakao- und Schokoladenindustrie 2011

Weltweit bauen rund 5,5 Mio. Kleinbauern Kakao an. Niedrige und in Folge von Preisschwankungen unsichere Einkommen, schlechte Arbeitsbedingungen sowie Kinderarbeit sind in diesem Sektor weit verbreitet. Die Entwicklung in der Kakao‐ und Schokoladenbranche zeigt die Grenzen freiwilliger Prozesse auf. Um dies zu ändern, wäre ein international verbindlicher Rechtsrahmen, der die Einhaltung der Menschenrechte in den Lieferketten von Konzernen durchsetzt, ein wichtiger Schritt nach vorne. Die Studie kann unter dem untenstehen Link auf der Homepage des Institut für Entwicklung und Frieden direkt aufgerufen werden.

Technology Gap and Efficiency in Cocoa Production in West and Central Africa: Implications for Cocoa Sector Development

AFRICAN DEVELOPMENT BANK GROUP 2010

This paper applies the metafrontier function technique to investigate productivity potentials and efficiencies in cocoa production in West and Central Africa. Empirical results are derived using a comprehensive dataset collected during one of the larger surveys of cocoa farmers in four West and Central Africa countries, namely Cameroon, Ghana, Nigeria and Cote d’Ivoire.

The data and analysis support the view that technical efficiency in cocoa production is globally low, and technology gap plays an important part in explaining the ability of cocoa sector in one country to compete with cocoa sectors in other countries in the West and Central Africa region. The paper ends by highlighting relevant strategies for sustainable cocoa development in Africa. Please, look up the complete study using the link below.

The market for organic and fair-trade cocoa

Study prepared in the framework of FAO project GCP/RAF/404/GER 2009

Accoring to the study, the relatively late development of ethical cocoa production and favourable consumer trends can positively influence growth in the ethical cocoa market. In conjunction with this opportunity, the growing interest in certified cocoa from major manufacturers and retailers is likely to foster future demand. The study is available on the website of FAO on the link below.

Towards a Sustainable Cocoa Chain: Power and possibilities within the cocoa and chocolate sector

OXFAM 2009

A sustainable cocoa economy is where each person investing time or money into the supply chain is able to earn a decent income for themselves and their family, work in good conditions, and in a manner which did not harm the environment. This report provides an overview of the various stakeholders in the cocoa and the wider chocolate supply chain. It identifies the concentration and purchasing power of companies as well as the trends in the supply chain. Finally, the study gives a series of recommendations to the various stakeholders in the supply chain. Please, find the entire report on OXFAMS homepage using the link below.

Cocoa Study: Industry Structures and Competition

UNCTAD 2008

This report adds to the research on the cocoa–chocolate chain. It specifically assesses the issue of vertical integration and horizontal concentration within the chain and discusses possible implications for competition law and policy in cocoa producing countries, presenting evidence from Cameroon and, to a more limited extent, other selected West and Central African countries, based on primary data collection and fact-finding missions. The report was prepared by the UNCTAD secretariat and can be found using the link below.